|
YANGIN GÜVENLİK ÖNLEMLERİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ
Yangın güvenlik önlemleri bundan yaklaşık olarak 400 sene evvel Sultan lll. Murat zamanında başladığını söyleyebiliriz. Sultanın fermanı “İstanbul Kadısına hüküm ki” diyerek başlayarak İstanbul ahalisinin evinde damına yetişecek bir merdiven, bir büyük fıçı su bulundurulması ve bunları bulundurmayanların subaşıya teslim edilecekleri ve cezaya çarptırılacakları belirtilmektedir. O zamandan bu zamana yangın güvenlik önlemleri pek çok ülkede gelişmiştir. Ülkemizi kıyas yapacak olursak maalesef bizlerde herhangi bir gelişme olduğunu söylemek çok zor. Şu an da bir çok ülkede otomatik yağmurlama sistemi dahi zorunludur. Bizler de ise daha tam bir yangın kapısı, yangın merdiveni gibi yangın güvenlik önlemlerinde demirbaş olan sistemleri yapmış olduğumuz binalarda kullanmıyoruz. Tabii zamanla her şey değişmekte, güncellenmektedir. Şuan da bulunan yangın yönetmeliklerinde yangın güvenlik önlemlerinin zorunlu olduğunu vurgulayıcı maddeler vardır. Tabii hala kaçak olarak yapı yapmayan var mı? Sizce? Eski yönetmelikleri hatırlarsanız, bir kürek, bir kazma ve altı kova isteniliyordu. Okullarımızda her zaman olurdu değil mi? Ama bir yangın kapısı veya bir yangın merdiveni olduğunu ben hatırlamıyorum. Kocaman binalarda diksek bizden istedikleri yalnızca o kadardı. Yapılar gerekli görüldüğünde veya bir şikayet olduğunda denetleniyordu. Yangın riski çok olan yapıların ise fazladan bir anahtarı da itfaiye de bulunmaktaydı.
Yangına karşı yapısal güvenlikle ilgili olarak ülkemizde, gelişmiş batı ülkelerinde olduğu gibi, yangından korunma, yangına dayanıklılık ve yangın durumunda mukavemet hesaplarının bulunmaması, yapı malzemelerinin yanıcılık sınıflandırmasının yapılmamış ve bu konuda standartların henüz belirlenmemiş olması da, yangına karşı önlemleri ve bu konudaki denetimleri zorlaştırmaktaydı. Ülkemizde de bu konudaki eksiklik, 26 Temmuz 2002 yılında Bakanlar Kurulunda kabul edilen “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik (BYKHY)” ile giderilmeye çalışılmıştır. Bu yönetmelikle, Türkiye'de ilk defa ülke genelinde kamu, özel kurum, kuruluşlar ve kişilerce kullanılan her türlü yapı, bina tesis ve işletmeler kapsama alınmıştır. Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmeliğin kabul edilmesi ile, daha önce yerel yönetimler ile kamu yapıları için çıkarılmış olan yönetmelikler yürürlükten kaldırılmıştır. Sözü edilen bu yönetmelik 19 Aralık 2007 ve 9 Eylül 2009 tarihlerinde iki kez revize edilmiştir.
Değerli Web Ziyaretçimiz Firmamız Profesyonel Olarak Birçok Alanda Hizmet SunmaktadırBunlarla İlgili Bazı Web Adreslerimiz İstifadeniz İçin Aşağıdadır. Sunmuş Olduğumuz Hizmetlerden Faydalanmak İçin Aşağıdaki Linklerden Tarafımıza Ulaşabilir Dilerseniz Güler Yüzlü Satış Temsilcilerimizden Bilgi Alabilirsiniz.
http://www.celik-cati.com http://www.demircati.com http://www.istanbulcelikcati.com http://www.istanbulcelikcati.net http://www.celikkonstruksiyonimalati.com http://www.istanbulcelikkonstruksiyon.com http://www.yanginkapisi.net http://www.yanginkapilari.org http://www.yanginkapilari.net http://www.yanginkapisiimalati.com http://www.yanginkapisi.org http://www.yanginkapilariimalati.com http://www.yanginmerdiveni.net http://www.yanginmerdiven.net http://www.yanginmerdivenci.com http://www.yanginmerdiven.com http://www.makaraliyanginmerdiveni.com http://www.istanbulyanginmerdiveni.net http://www.islamtarihi.net http://www.yanginsprinksistemleri.com http://www.demirdograma.net
------------------------------------