Yangın merdiveni öncesinde bina güvenliği
Günümüzde çok katlı, yüksek binalar yapılıyor. Bu binalarda, işyeri olsun ev olarak kullanılıyor olsun, çok kalabalık bir nüfus barınıyor. Bu yüzden de yangın olasılığı her yönüyle ciddiye alınması gereken önemli bir konu. Bu binaların yangın merdiveni gereksinimini konuşulurken aslında daha öncesinde binanın yangına karşı nasıl bir güvenliğe sahip olduğuna bakılmalıdır. Çünkü bir bina yapılırken, sıra yangın merdivenine gelmeden önce düşünülmesi ve planlanması gereken birçok nokta vardır. Bunlar gözardı edilmediği sürece olası bir yangın durumunda insanların tahliyesi daha kolay olur, yangının yayılması daha kolay önlenir ve yangın en hafif zararla atlatılabilir.
Bunun için öncelikle belediyelere çok iş düşüyor. Belediyeler tarafından imar planları hazırlanırken, itfaiyenin ulaşım yollarının ve binaya kolayca müdahele için giriş noktalarının belirlenmiş olmasına ve yangını söndürme için gerekli su kaynaklarının öngörülmüş olmasına dikkat edilmelidir.
Sonrasında binanın söndürme sistemlerinin projelendirilmiş olması, yangın anında kaçış noktalarının belirlenmiş olması, su depolarının, asansör kovalarının ve tesisat odalarının yerlerinin doğru ve kullanıma elverişli şekilde yerleştirilmiş olması ve dumandan arındırılmış bölgelerin tasarlanmış olması çok önemlidir.
Bütün bunlar yangına karşı alınacak pasif yagın önleme çalışmaları olarak isimlendirilebilir. Bütün bunlar sağlandıktan sonra iş yangın merdivenlerinin etkili ve kolay ulaşılabilir, bir tehlikeye neden olmadan insan tahliyesini kolaylaştıracak şekilde ve istenilen standartlara uygun olarak düşünülmüş ve yapılmış olması gelir.