Dairesel Yangın Merdiveni
Dairesel yangın merdiveni, şekil olarak toplamda 4 isim ile anılmaktadır. Bunlar; Dairesel yangın merdiveni, döner yangın merdiveni, spiral yangın merdiveni ve kova yangın merdivenidir.
Dairesel yangın merdiveni, diğer yangın merdivenlerinin şekilleriyle kıyaslandığı zaman daha estetik bir yapıya sahip olsa da, kullanış bakımından kesinlikle dezavantajlıdır. Örneğin günümüzde birçok kişi gibi hiper tansiyon hastası olan biri, yangın merdiveninde dönerek inerse baygınlık geçirebilir. Bunun haricinde itfaiye ekiplerinin veya sağlık ekiplerinin yaralıları taşımak için kullandıkları sedyelerden dolayı zorluk çekmeleri mümkündür.
Dairesel yangın merdiveninin kullanımı, bakanlık tarafından 2007 yılında tartışmaya açılmıştır. 2009 yılında ise bakanlık ek maddeler sunarak dairesel yangın merdiveni kullanımını kısıtlamıştır. Bu yüzden binaya dairesel yangın merdiveni yaptırmak istediğiniz zaman, firmanın kalitesine ve marka bilincine dikkat etmeniz gerekir. Usulüne aykırı olarak yapılan bu yangın merdivenleri, herhangi bir doğal afet olması halinde can güvenliğinizi koruyamayacaklardır. Yönetmeliklere uyulmadan üretilen dairesel yangın merdiveni yaptırmak, hayatınızı tehlikeye atacaktır. Maalesef, yanlış ve eksik üretim yapan bir çok firma vardır. Bu firmalara para kaptırdığınız zaman geri dönüşü olmayacaktır. Para kaptırmak bir yana sahte firmaların ürettiği usulsüz yangın merdivenleri, belediyenin onayından geçmeyeceği için binaya ruhsat ve onay verilmeyecektir.
Dairesel yangın merdiveni seçerken dikkatli olunmalıdır. Resmi kurumlardan bilgi alarak yangın merdiveni şekline karar verilmelidir. Bu kararlar doğrultusunda seçeceğiniz yangın merdiveni modelleri, hem can güvenliğinizi sağlayacak hem de paranızı cebinizde tutacaktır. Yeni yönetmeliğe göre dairesel yangın merdiveni, 9.5 metreden fazla yapılamaz. 2007’den önce yapılan dairesel yangın merdivenlerinde bu şart aranmamaktadır fakat 2007 ve sonrası yapılan yeni binalarda dairesel yangın merdiveni yaptırmak istiyorsanız maksimum 9.5 metrelik bir yangın merdiveni yaptırmalısınız. Yangın merdiveni ısıya ve soğuğa dayanıklı olmalıdır. Hafif çelik kullanılarak üretilen yangın merdivenleri, daha uzun süre bozulmadan ve paslanmadan kalacaktır. Dairesel yangın merdiveninin derecesi öneli değildir. Z tipi yangın merdiveninde aranan şartlar, dairesel yangın merdivenlerinde aranmamaktadır. Bu yüzden istenilen genişlikte ve boyutta yapılabilir. Her kat üzerinden bir giriş ve çıkış kapısı olmalıdır. Bu kapıların elektrikli olması, yangın ve diğer doğal afetler sırasında işinizi kolaylaştıracaktır. Elektronik yangın kapıları, afet esnasında otomatik olarak açılır ve giriş – çıkışa izin verir. Eski tip yangın merdivenlerinin de ayrıca bakımlarının profesyonel bir firma tarafından yapılması gerekir. Çürüyen ve tahrip olan yangın merdiveni, herhangi bir yangın sırasında kullanılamaz hale gelip can güvenliğinizi tehlikeye atabilir.