Yangın merdiveni yönetmeliği ne diyor?
Bir kere yönetmeliğe göre projeler, yasal diğer düzenlemelere de uygun olması yanında eğer yönetmelikte belirlenen koşullara uygun bulunmazsa yapı ruhsatı verilemez. Hatta yapı ruhsatı alınmış bir binanın, inşaat sırasında projeye uyulmadığı tesbit edilirse veya sonradan projede değişiklik yapılarak binanın kullanım amacı değiştirilirse, belirlenen eksiklikler tamamlanıncaya kadar binada oturma izni veya binada faaliyet izni verilemez.
Yönetmeliğe göre, yangın merdivenleri, yangın ve diğer olağanüstü durumlarda kullanılan kaçış yolları ile birlikte planlanmalıdır. Yangın merdivenleri yapılırken, hiçbir şekilde yanıcı madde kullanılmaması gerekir. Yangın merdivenlerinin bulunduğu duvarlar, an az 120 derecelik ısıya dayanıklı olmalıdır. Merdivenlere açıkan kapılar ise ez az 90 derecelik ısıya dayanıklı olmalı ve duman geçirmez özelliği olmalıdır. Basamaklar kaymayı önleyen bir malzemeden yapılmış olmalıdır. Basamaklaradan çarpmadan inebilmek için yangın merdivenlerinin baş yükseliği en az 210 cm olmalıdır. Katlar aradındaki basamak sayısı ise 17’den fazla olmamalıdır.
Yangın merdivenlerinin bulunduğu alanda, klima üniteleri, kombi kazanları, sayaç, elektrik ve mekanik donanımların bulunması kesinlikle yasaktır.
Yangın merdivenleri ne yazık ki her an kullanılan bir alan olmadığından, yeri geldiğinde bu alana kullanılmayan eşyaların konduğu görülüyor. Hatta bazı işyerlerinde burası depo gibi kulanılıyor. Bu durum acil durumda kaçışı engelleyeceğinden, yangın merdivenlerinin her zaman boş tutulması gerekmektedir. Yönetmelik bu durumdan bina ya da işyeri sahiplerini ve yöneticilerini sorumlu tutuyor.
Binada kaçış yolları ve yangın merdivenleri yan yana olmamalıdır. Aksi halde birbirlerinin alternatifi olamazlar. Yani yangın merdivenlerine ulaşmak için binanın genel merdivenleri kullanılmamalıdır.